Σύγχρονη Ψυχολογία - Βιβλία


Ψυχοπαιδαγωγική Συμβουλευτική

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια
Γονείς και έφηβοι
"Αγώνας Υπεροχής ή Ευκαιρία για Καλύτερη Επικοινωνία"






Οι έφηβοι έχουν πάμπολλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, καθώς βιώνουν πολλές επιθυμίες και ποικίλες αντιφάσεις στο πλαίσιο διαρκώς μεταβαλλόμενης ζωής. Η ανησυχία αυτή, αν και είναι  φυσιολογική, τις περισσότερες φορές δημιουργεί αναστάτωση στους γονείς. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι απαιτήσεις της ζωής, που αναγκάζουν τους σημερινούς εφήβους να τρέχουν και να μη φτάνουν …
Στο βιβλίο αυτό προσπαθώ να αναλύσω τον ψυχικό κόσμο των εφήβων και να προτείνω τρόπους χειρισμού των προβλημάτων τους, όπως τι να κάνουν οι γονείς όταν ο /η έφηβος/η:

Αισθάνεται ανασφάλεια για το ανάστημά του
Συμπεριφέρεται με υπερβολική αυθάδεια
Δε θέλει πια να καθίσει στο τραπέζι
Μονοπωλεί το μπάνιο
Αισθάνεται ότι πληγώθηκε από την πρώτη του / της σχέση
Δε δίνει δεκάρα για το σχολείο
Βγαίνει με τους φίλους του που καπνίζουν

Υγεία, οικογενειακή ζωή, χρήματα σχέσεις παιδιών – γονέων, σχολική ζωή, φιλίες και φλέρτ, αυτονομία …όλες οι πτυχές του θέματος θίγονται σε αυτό το βιβλίο, που δε μοιάζει με κανέναν άλλο οδηγό για γονείς και δίνει σταράτες απαντήσεις στους γονείς που είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα χέρια ψηλά!


ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
Διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια
Ο κόσμος των εφήβων και η συμβολή της οικογένειας στην ψυχική  τους υγεία

Στα  χρόνια της εφηβείας συντελούνται εξελικτικές αλλαγές τόσο βαθιές, ανάλογες με εκείνες που συμβαίνουν στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής μας. Οι έφηβοι βιώνουν ένα σωματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό "σκαμπανέβασμα" στο οποίο συμμετέχουν οι οικογένειές τους – και ιδιαιτέρως, οι γονείς. Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει έναν οδηγό για τους γονείς, αλλά και τους ίδιους τους εφήβους, στην πορεία τους μέσα από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και την ανεξάρτητη ζωή. Πότε αρχίζει η εφηβεία; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ξεκινά στα δεκατρία, οπότε και το παιδί μπαίνει επισήμως στα χρόνια της εφηβείας, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει μερικά χρόνια εφηβείας, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

Συμβουλεύω τους γονείς που προσπαθούν να αποφασίσουν αν το βιβλίο αυτό θα τους φανεί χρήσιμο ή όχι, ν αρχίσουν να μαζεύουν πληροφορίες από νωρίς, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που θα συμβούν στο παιδί τους, και να είναι σε θέση να λειτουργήσουν προληπτικά και όχι αντιδραστικά. Αν στο σώμα του παιδιού σας έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της εφηβείας, δεν θ’ αργήσει να συμβεί το ίδιο και με τα συναισθήματά του…

Σύγχρονη Ψυχολογία
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού.

Ο πατέρας, που,παραδοσιακά, αφήνει την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών του σχεδόν ολοκληρωτικά στη γυναίκα του, έχει αντικατασταθεί σήμερα από μια γενιά πατέρων που αναλαμβάνουν οι ίδιοι να φροντίζουν τα παιδιά τους, μιας και η γυναίκα τους εργάζεται ή μετά από ένα διαζύγιο.

Πολύ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι, από τους οχτώ κιόλας μήνες της ζωή  του, το βρέφος είναι δυνατό να προσκολληθεί στον πατέρα του, παρά σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ( ακόμη κι αν αυτό είναι η μητέρα), γιατί ο πατέρας παίζει πιο συχνά με το παιδί του και του δίνει ερεθίσματα. Τα κορίτσια που έχουν καλές σχέσεις με τον πατέρα τους μπορούν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άνεση τα’ άλλα πρόσωπα και να νιώθουν ασφαλή στις κοινωνικές τους σχέσεις . Τα αγόρια πάλι  όταν διατηρούν καλές σχέσεις με τον πατέρα τους, είναι πιο ικανά να προσαρμοστούν μετά από ένα ενδεχόμενο διαζύγιο των γονιών τους.
Το βιβλίο αυτό δείχνει, με άρτια βιβλιογραφική ενημέρωση τη σημασία του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού από τη βρεφονηπιακή ηλικία ως την εφηβεία.


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η μητέρα και ο ρόλος της στην ανάπτυξη του παιδιού.

Σαν χθεσινά παιδιά, σημερινοί ή αυριανοί γονείς, έχουμε όλοι άμεση εμπειρία της μητρικής φροντίδας. Η φύση, όμως, αυτής της ιδιότητας παραμένει μυστηριώδης. Είναι άραγε ένα ένστικτο όπου η κακοποίηση ή η  αδιαφορία είναι σπάνιες και παθολογικές αποκλίσεις του; Η είναι μία δεξιότητα που εξελίσσεται με την ίδια την άσκηση αυτής της ιδιότητας;

Αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί  τίθεται το ερώτημα αν η μητρική φροντίδα είναι βασικά κάλυψη των αναγκών του παιδιού, στάση, παροχή ερεθισμάτων ή μια αμοιβαία συγχρονισμένη δραστηριότητα, όπου ο ρόλος του μωρού, ακόμη κι αν είναι νεογέννητο, δεν είναι καθόλου παθητικός. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν μαρτυρίες, από πρόσφατες μελέτες κι ερευνητικά προγράμματα, που μπορούν να μας οδηγήσουν όχι μόνο σε μια καλύτερη κατανόηση του τι είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική άσκηση του μητρικού έργου, αλλά και στην εκτίμηση της επίδρασης του πρώτου δεσμού του παιδιού στην κατοπινή συναισθηματική ζωή του και στον προσδιορισμό της σπουδαιότητας ή μη του συχνά αναφερόμενου "δεσμού αίματος" ή "μητρικού ένστικτου".


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ
…Εξερευνώντας τον εαυτό μας.

Η αναγνώριση των προσωπικών μας τάσεων , σκέψεων και συναισθημάτων, η διάκριση των φόβων και των ανασφαλειών μας και η τροποποίηση αυτών που μσς ενοχλούν, οδηγούν στην

αποδοχή και στην εκτίμηση του εαυτού μας. Η στάση αυτή προς τον εαυτό μας γίνεται εύκολα αντιληπτή και κερδίζει τους άλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους μας δείχνουν την εκτίμησή τους. Δημιουργούνται έτσι συνθήκες αποδοχής και αλληλοεκτίμησης. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε γιατί θεωρώ ότι η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ποιότητας ζωής και συνδέεται άμεσα με  το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναγνωρίζει τον εαυτό του, να αξιοποιεί τις δυνατότητές  του και να συμβιώνει αρμονικά με τους γύρω του. Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουν αποξενωμένα από το φυσικό περιβάλλον και εμφανίζουν σημάδια προσωπικής δυσλειτουργίας. Διαβάζοντας αυτό  το βιβλίο, δίνουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας για να δούμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μας μ έναν διαφορετικό τρόπο…

Δείτε τα όλα και στην ιστοσελίδα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου